Panna cotta z jagodnim prelivom
2. maja, 2017
/
Panna cotta je ena izmed mojih najljubših sladic. Ne samo drugje, kjer si jo občasno v restavraciji ali slaščičarni privoščim po odličnem kosilu, ampak tudi doma. Res jo pripravimo v hitrem času, hkrati pa je rešitev, kadar nimamo veliko časa ali pa ideje, kaj pripraviti za sladki zaključek druženja. Tokrat sta naju obiskala moja mami in ati, in ker je ati nekaj dni nazaj praznoval rojstni dan sem namesto tortice želela pripraviti nekaj drugega. In domača panna cotta z jagodnim prelivom se je izkazala za odlično zamisel. Panna cotto sem pripravila iz smetane Hulala, ki je že sama po sebi dovolj sladka, da ne potrebuje dodatnega vnosa sladkorja.
čas priprave
10 minut
čas kuhe
5 minut
število porcij
4
SESTAVINE
POSTOPEK
SESTAVINE
- 0.5 l sladke smetane Hulala
- 2 stroka vanilije
- 3 lističi želatine
- 200 g jagod
- 2 žlici agavinega sirupa
- 2 čajni žlički jedilnega škroba
- listi mete za okras
POSTOPEK
V posodo s hladno vodo potopimo želatina lističe.
V kozici zavremo sladko smetano, ki smo ji dodali stroka vanilije.
Ko sladka smetana zavre, kozico odstranimo iz ognja (ali plošče) ter ji dodamo dobro odcejene lističe želatine.
Napolnimo kozarčke in postavimo na hladno (za vsaj 4 ure).
Preden postrežemo panna cotto, pripravimo preliv – operemo in narežemo jagode, dodamo čajno žličko vode, agavin sirup in škrob ter kuhamo, dokler se jagode ne skuhajo in dobimo željeno gostoto preliva.
Okrasimo z listkom sveže mete in sveže jagode.