V moji kuhinji

Kako pripravimo domač vanilijev ekstrakt

Upam si trditi, da ni gospodinjstva, ki doma ne bi imelo vanilijevega ekstrakta. Najbolj preprosto ga je seveda kupiti. A pa ga je res? Lahko vam povem, da ga je res enostavno narediti. Hkrati pa je nekaj unikatnega, saj ga lahko podarimo tudi kot darilo.

Potrebujemo samo dve sestavini – strok vanilije in alkohol. Ponavadi ga mešamo z vodko, saj je brez vonja in okusa, nekateri pa ga pripravijo z rumom ali brandyjem. A samo mešanje vanilije in vodke nam še ne bo prineslo končnega produkta. Potrebno ga bo namreč čakati dva do tri mesece, saj se mora ekstrakt “pacati”.

Zato je sedaj pravi čas, da začnemo z njegovo pripravo in ga podarimo za božična darila. Obdarovanci bodo zagotovo navdušeni.

Potrebujemo majhno stekleničko s patentom, 2 stroka vanilije in 2 dcl vodke.

Vanilijeva stroka zarežemo po dolžini.

Položimo jih v stekleničko.

​Zalijemo z vodko.

Kozarec dobro zapremo in potresemo.

Priporočljivo je, da je v 1 dcl vodke 1 vanilijev strok, a če je kakšen strok preveč, bo aroma le še prijetnejša in intenzivnejša. Ko napolnimo stekleničko in jo “pošejkamo”, jo postavimo nekam, kjer nas ne bo motila, a nanjo ne bomo pozabili, saj jo je potrebno nekajkrat pretresti. 

Skozi proces ekstrakta bomo videli, kako se vodka zaradi strokov barva. Vodko lahko znova in znova dolivamo, saj morajo biti stroki ves čas namočeni. 

Zakaj vanilijev ekstrakt sploh uporabljamo? Tisti, ki se kar nekaj časa vrtimo v kuhinji in ustvarjamo s slaščicami, ga uporabljamo predvsem za dišavljenje krem. A lahko z njim aromatiziramo jogurte, pudinge in razne prelive. Jaz ga npr. vsakič dodam k masi za palačinke ali šmorn. Pri slaščicah ga lahko res uporabimo kjerkoli, saj z njim ne boste ničesar uničili. A ne dozirajte ga preveč.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja