Naokoli

Večni Rim

Rim, zame eno izmed najlepših mest, kar sem jih videla. Imam to srečo, da sem ga obiskala že dvakrat in tudi tokrat domov odšla navdušena. Po obisku Toskane, kjer smo začeli naš road trip, smo v Rimu prespali štiri noči. Definitivno premalo za skoraj 3-milijonsko mesto, saj ga želiš začutiti in biti del njega čim več časa. Septembra 2015 sva ga obiskala prvič in takrat sva videla ogromno, zato bo ta prispevek malenkost drugačen od Toskanskega, saj si želim predstaviti zame ogleda vredne ulice ali znamenitosti tega večnega mesta. Tokrat sva šla namreč bolj na ‘izi’. 😉

Apijeva cesta

Apijeva cesta ali latinsko Via Appia je nekoč 540 km dolga in danes najstarejša rimska cesta iz Rima do Brindisija. Imenovana po Apiju Klavdiju Slepem – znana tudi kot kraljica cest – se je začela graditi okoli leta 312 pred našim štetjem. Velike kamnite plošče iz takratnih časov še vedno prekrivajo precejšnji del ohranjajoče 15 km dolge poti, ki sva se jo odločila prevoziti s kolesom. Najela sva jih pri Appia Antica Regional Park in uživala v precej avanturistični vožnji po tlakovanem in kamnitem terenu. Tri urni najem električnih koles, ki jih po takem terenu toplo priporočam, naju je oba stal 36 evrov
 
Sprehod ali vožnja s kolesom po Apijevi cesti je zagotovo ena izmed boljših atrakcij v Rimu. Umaknjena od mestnega kaosa sva uživala ob pogledu na ostanke ruševin. Tako blizu, a vseeno se je center Rima zdel tako daleč. Podeželje pred Rimom je čudovito in presrečna sem bila, da nama je vreme odlično služilo in naju je toplo sonce spremljalo ves čas. Priporočam jo vsem, ki so željni malo drugačnega spoznavanja Italijanske prestolnice. 

Rimski forum

Nekaj razbitin rimskega foruma si je možno ogledati od ‘zunaj’, a se res splača kupiti vstopnico in si ga podrobno ogledati. Tudi tiste, ki nam je učenje zgodovine v šoli povzročalo glavobole in slabo voljo, zares navduši. 🙂 Vhod v forum je iz smeri koloseja in tam je na blagajni za okoli 12 evrov možno kupiti vstopnico, ki vsebuje tudi ogled Palatina in ​Koloseja. Midva sva si ga podrobno ogledala leta 2015 in bila navdušena. Zgodovinska dejstva in letnice so malenkost že ušla iz glave, a si lahko prav predstavljaš, kako so se tu ljudje sprehajali, se dobivali in kovali načrte za prihodnost.
 
Forum se je začel graditi v 7. stoletju pred našim štetjem in se skozi prihajajoča leta uveljavil za pomembno trgovsko, politično in družbeno središče. Med večurnim ogledom foruma je možno videti svetišča, grobnice, palače, … Neverjetno je biti tam in si zamišljati, kje se je v Rimu vse skupaj pravzaprav začelo. 

Kolosej

Foto: Dušan Smolnikar

Kot sem omenila že pri forumu, si je z vstopnico mogoče ogledati tudi Kolosej, ki je zaradi potresov in tatov, ki so kradli kamne precej porušen, a vseeno mogočna zgradba vredna ogleda. Okoli 50.000 gledalcev si je lahko v času njegovega ‘obratovanja’ ogledalo gladiatorske boje, prireditve, kdaj pa tudi usmrtitve. Vseboval je 80 vhodov, tribune pa so bile razdeljene glede na sloj – najnižji sedeži so bili rezervirani za najbolj premožne, medtem ko so stojišča in sedišča proti vrhu 52 metrov visokega Koloseja, zasedali revnejši prebivalci. 
 
Tla amfiteatra so bila lesena, a prekrita z mivko, tako da se je kri od bojev lažje počistila, platnena streha pa je varovala pred močnim soncem. Pod amfiteatrom so bili zgrajeni tuneli, skozi katere so gladiatorji prihajali na prizorišče. Med njimi so bili tako sužnji in obsojeni zločinci kot tudi možje, ki so bili na svobodi, a so se borili za slavo in bogastvo. 
 
Pred Kolosejem se vije kolona ljudi, ki čaka na nakup vstopnic, zato priporočam nakup tiste, ki jo dobiš zraven Foruma in se tako izogneš preveliki gneči. Veliko je tudi takšnih, ki ponujajo vodene oglede in raznorazne vstopnice. Midva si nisva vzela vodenega ogleda, sva si pa o Koloseju veliko prebrala že prej, hkrati pa imaš pomembne informacije na voljo tudi v Koloseju. 

Palatinski grič

Eden izmed sedmih gričev, na katerih leži mesto Rim, je tudi Palatinski grič (angl. Palatine Hill). Na vrhu se vije prelep razgled na Rimski forum in antični stadion Circus Maximus na drugi strani, ki je leta 2014 gostil koncert benda Rolling Stones. Mnogi so bili proti koncertu, saj bi lahko poškodovali tako znameniti stadion, župan pa je bil nad idejo čisto navdušen, saj je imel željo, da stadion ponovno postane prizorišče različnih dogodkov.  
 
Palatinski grič povezujemo z nastankom Rima, saj se je nanj povzpel eden izmed slavnih dvojčkov Romul. Zgodbe pripovedujejo, da se je njegov brat Rem povzpel na grič Aventin, saj sta se dogovorila, da ustanovita svoje mesto in bo vladar tisti, ki bo videl največ ptic. Ker Romul, ki je videl 6 ptic, Rem pa 12, ni prenesel poraza, je ubil brata dvojčka in tako leta 753 pred našim štetjem ustanovil mesto Rim. Nekaj let nazaj so med izkopavanjem našli tudi brlog, ki ga je imela volkulja, ki ju je vzgojila. 

Vatikan

Prva asociacija na Vatikan in baziliko Svetega Petra, ki je del Vatikana, je gužva. Kača ljudi, ki se vije po trgu in čaka na vstop čez varnostni sistem kot na letališču. Si ne predstavljam, kako izgleda trg, ko ima Papež mašo in ga obiščejo romarji iz vsega sveta. Vstopnine za ogled bazilike ni, vstop v Vatikan pa je iz druge strani trga. Vstopnico zanj je priporočljivo kupiti vsaj dan pred ogledom preko interneta, skupaj z ogledom Sikstinske kapele pa stane okoli 16 evrov. Vatikana si letos nisva ogledala, smo pa želeli nekaj mesecev pred odhodom rezervirati ogled podzemlja pod baziliko, saj so okoli leta 1940 odkrili grobnico svetega Petra. Žal rezervacija ni bila uspešna, saj je zanj ogromno zanimanja. 
 
Ogled Vatikana je zanimiv, verjetno ena izmed ‘must’ obiskov v Rimu, saj vidiš, kje je doma Papež. 🙂 A je bil muzej zame takšen kot vsi ostali, ki jih obiščeva. Je za pogledat, ker si že tu in bi ti bilo verjetno žal, da nisi obiskal določene znamenitosti, nisem pa največji navdušenec zgodovine, da bi me to tako zanimalo, da bi tovrstnemu muzeju namenila ves dan. V času, ko sva muzej in kapelo obiskala midva, je bila neznosna gužva in sva kapelo videla v nekaj sekundah, saj so nas priganjali, naj se pomikamo naprej proti izhodu, vmes pa je nekdo ves čas govoril ‘šuš, bodite tiho’. 
 
Ne glede na vse te sprehod skozi Vatikan obdaja z neko posebno energijo, ki jo ponuja ta Papeška država. Pred Vatikanom je četa vojakov in policistov, ki ga varujejo. Kot zanimivost naj povem še to, da prelet letal nad Vatikanom ni dovoljen. 

Trastevere

Foto: Dušan Smolnikar

Na desnem bregu reke Tibere se nahaja najbolj priljubljen predel Rima – Trastevere. Znan po trgovinicah, lokalih, restavracijah, .. ulicah polne uličnih umetnikov. Res ima poseben čas, sploh ob večerih, ko so lokali zapolnjeni do zadnjega kotička. Ob večerih italijani zares uživajo, čemur se v Sloveniji počasi že približujemo. In takšen večer smo si privoščili tudi mi; na majhnem trgu, v lokalu ob kozarcu Aperol Spritza in raznih prigrizkih. Sem velik ljubitelj takšnih destinacij, ki ne pomeni nujno ogled kakšne glavne znamenitosti, ampak samo enega predela mesta, kjer vidiš domačine in turiste, ki se želijo preleviti v njihovo kožo. 

Borghese

Ko sva bila v Rimu dve leti nazaj, sva živela v neposredni bližini Piazza del Popolo. Nad trgom je čudovit razgled na del Rima, ki se vije vse do Vatikana. Najlepši čas za ogled tega dela parka Borghese je ob sončnem zahodu. Sicer pa gre za največji park v mestu, hkrati pa je prelep, sploh ob predelu okoli Vile Borghese ter vrtov. V parku se najdejo ulični umetniki ter zelo dragi lokali (za Aperol Spritz se lahko odšteje tudi 17 evrov!). 
Borghese park je še eden takšnih predelov kot Trastevere, ko se umakneš od glavnih znamenitosti in občuduješ mesto iz druge perspektive. Definitvno priporočam sprehod skozi park s sladoledom v roki, mogoče najem kolesa, … 

Česa v Rimu še ne smemo spregledati?

Mimo Trevi fontane je vredno zaviti, a je tolikšna gužva, da se komaj prebiješ do dela, kjer lahko za sekundo ali dve pogledaš, kako mogočna je in uspeš narediti fotografijo, ki izgleda, kot da okoli ni niti enega človeka (tako kot je to uspelo meni). 😉 
Definitivno se je potrebno sprehoditi čez ulice v Rimu nekje med Via del Corso in Španskimi stopnicami. Malenkost se lahko izognemo gužvi, ki jo premore tako glavna ulica v Rimu kot svetovno znane stopnice. Uličice so polne lokalov, čudovitih zgradb, vse je tako ozko, a še vedno bodo spretni Italijani znali z avtom tudi čez to. 
Če si v Rimu, je treba tudi po španskih stopnicah. Lahko po vseh 135, lahko pa samo po nekaterih, saj so ponavadi nabito polne. 
Piazza di Navona je eden najlepših, a tudi najbolj popularnih trgov v mestu. Kava in popoldanski prigrizek v Vivi Bistrot sta prijetna družba ob pogledu na trg. 
Pantheon je najbolj ohranjena stavba v mestu iz časa Antike. Gre za tempelj, ki ima kupolo visoko in široko 43 metrov, hkrati pa odprtino, da lahko čez njo prodira svetloba. Ko smo si jo ogledali od blizu, smo pod odprtino v tleh videli majhne luknjice, ki omogočajo, da se dež steka v njih. 
 
Prestolnica Italije je zagotovo prava paša za oči, obdana z nešteto znamenitosti, parki, prestižnimi butiki. Ponuja pestro kulinarično izkušnjo, ki jo je vredno zaužiti ob kozarcu odličnega vina ali osvežujočega Aperol Spritza, ki sem se ga ob jedi redno posluževala. 😉 V Rim se bom zagotovo še vrnila, saj ga preprosto obožujem. 

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja