Kremna krompirjeva enolončnica z zeleno
25. februarja, 2018
/
Če v mrzlih dneh kaj obožujem je to pogled iz toplega doma na dvorišče, medtem, ko sneži in vroče enolončnice. Zelo rada preizkušam nove, kar pa je najboljše je to res super način, da zaužijeva res velike količine zelenjave. Začela sem se spoznavati z zeleno, ki med kuho tako dobro zadiši. Trenutno uporabljam stebla zelene in se že veselim naslednjega recepta. Pripravila sem odlično in kremno enolončnico po receptu bloga Closet Cooking. Prvotnemu receptu je dodana tudi popečena slanina, za katero verjamem, da je zares pikica na i. Ker je enolončnice prišlo veliko, sva jo nekaj imela še za naslednjič.
* 1 skodelica = 240 ml
čas priprave
15 minut
čas kuhe
20 minut
število porcij
4
SESTAVINE
POSTOPEK
SESTAVINE
- 1 por
- 2 korenčka
- 2 stebla zelene
- 1 strok česna
- 1/2 čajne žličke posušenega timijana
- 1/4 skodelice moke
- 2 skodelice jušne osnove
- 2 skodelice mleka
- 3 večji krompirji
- 1/2 manjše pločevinke sladke koruze
- sol, poper
POSTOPEK
Najprej si pripravimo vso zelenjavo – por narežemo na kolobarje, korenček na majhne kocke, prav tako zeleno in krompir.
V loncu in na nekaj olivnega olja prepražimo čebulo, korenček in zeleno ter ves čas mešamo približno 10 minut.
Dodamo nasekljan česen in timijan ter moko in mešamo približno 3 minute, dokler se moka ne zabarva.
Počasi prilivamo jušno osnovo in ves čas mešamo.
Dodamo še mleko in krompir, zavremo in potem zmanjšamo temperaturo in kuhamo toliko časa, da se krompir skuha.
Ko je kuhano, dodamo še sladko koruzo in začinimo s soljo in poprom.
V loncu in na nekaj olivnega olja prepražimo čebulo, korenček in zeleno ter ves čas mešamo približno 10 minut.
Dodamo nasekljan česen in timijan ter moko in mešamo približno 3 minute, dokler se moka ne zabarva.
Počasi prilivamo jušno osnovo in ves čas mešamo.
Dodamo še mleko in krompir, zavremo in potem zmanjšamo temperaturo in kuhamo toliko časa, da se krompir skuha.
Ko je kuhano, dodamo še sladko koruzo in začinimo s soljo in poprom.