V moji kuhinji

Zamrznjena zelišča v olivnem olju

Zelišča so že od nekdaj bila dobrodošla v kulinariki. Sveža ali posušena, hrani dajo posebno noto. Zato tisti, ki še vedno uporabljate Vegeto – prenehajte in začnite uporabljati prava zelišča. Nekateri imate zelišča posajena kar doma, nekateri jih sproti kupujejo. Verjetno pa imamo doma vsi kakšno Maestro stekleničko posušenega zelišča.

Nabrana zelišča lahko hranimo na kar nekaj načinov, a danes se bomo osredotočili na enega – zamrznjena zelišča v olivnem olju.

Ste že kdaj kupili zeliščno maslo? No, sedaj lahko nekaj podobnega naredite sami doma. Potrebujemo samo tri stvari – posodice za led, olivno olje in poljubno začimbo

Zelišča operemo in jih nasekljamo.

Zelišča ločeno razdelimo v posodico za led (1-2/3 prostora).

Zalijemo z olivnim oljem

Posodo za led zapremo s pokrovom ali pokrijemo s folijo.

Zamrznemo.

Takoj, ko kocke zamrznejo, jih prestavimo v posodico ali plastično vrečko ter jih vrnemo nazaj v zamrzovalnik.

Namesto olivnega olja, ki bo sicer zeliščem dal poseben okus, lahko uporabimo stopljeno maslo, jušno osnovo ali pa navadno vodo.

Katera zelišča lahko zamrznemo v olivnem olju?

Rožmarin

Vonj po rožmarinu. A ni prijeten? Sadimo ga lahko na domačem vrtu, sicer pa uspeva po celotnem Sredozemlju. Mimo njegovega vonja res ne moremo. Prav zadiši nam na ribici, na pečenem krompirju. Rožmarin velja za precej cenjeno začimbo, največ v italijanski in francoski kuhinji. Uporabljamo ga lahko tako svežega kot posušenega. Tako za čaj kot za olje.

Drobnjak

Drobnjak je precej vsestransko zelišče. Okus je malce podoben čebuli. Uporabljamo ga lahko za posutje in okrasitev že kuhane jedi, saj ga ne smemo kuhati, ker tako izgubi vonj kot okus. Odličen pa je v pripravah namazov. Največkrat ga dodamo k skutnemu namazu.

Timijan

Timijan ali drugo ime za materino dušico. Posadimo ga lahko na domačem vrtu in je sicer zelo trpežna in hvaležna rastlina. Timijan pa ne pripravimo samo za v hrano, ampak ga uporabimo kot čaj, ki topi sluz v želodcu in pljučih in ima takojšnjo razkužilno moč. Sicer pa timijan ali materino dušico uporabimo pri pripravi divjačine, paštet, ... Uporabimo lahko tako sveže kot posušene listke.

Žajbelj

Žajbelj so poznali že v času Rimljanov, saj je bila za njih sveta rastlina in pogosto so ga povezovali z obredi. Žajbelj ima bolj pekoč okus, uporabljamo pa ga lahko pri omakah. Z njim lahko tudi začinjamo, Nemci npr. to uporabljajo pri mešanici za klobase. Če boste žajbelj dodali v mineštro, jo boste z njim sigurno popestrili. Tako kot rožmarin, lahko tudi žajbelj uporabljamo svežega in posušenega.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja