Začelo se je novo obdobje; tako za starše in dojenčke stresno, a hkrati polno navdušenja, saj se v tem času otrok spozna z novimi okusi, ki niso samo ali materino ali adaptirano mleko.

Zakaj sem se odločila spisati jedilnike? Moj namen ni postati mami blogerka, želim si samo pomagati mamici z idejami, kaj otročku ponuditi. Tako kot sem se jaz izobrazila in usmerila preko drugih virov, kjer sem si nabrala nekaj inspiracij in jih s svojo domišljijo predala mojemu Timu na krožnik.

Priznam — iz priprave hrane, pa ne toliko hrane, kot katera živila uporabiti, sem skoraj diplomirala. Ker smo z uvajanjem goste hrane pri nas začeli dokaj hitro — Tim je bil star 4 mesece in 19 dni, sem potrebovala kar nekaj domišljije. Predvsem pa organizacije. Zato sem se odločila, da si olajšam delo in jedilnik pripravim vnaprej. Tako bom v ponedeljek že točno vedela, kaj bo Tim jedel in katero zelenjavo moram nabaviti ali porabiti iz hladilnika. To mi je privarčevalo ogromno časa. V nedeljo zvečer imam tako pripravljen jedilnik za teden, ki sledi. Seveda se kdaj zgodi, da ne gre vse ravno po planu. Takrat obrok rešim s pripravljeno Bio kašico iz trgovine, obrokom, ki ga že imam pripravljenega v skrinji ali pa nadomestim z mlekom.

Kaj kdaj uvesti in na kakšen način (metod je kar nekaj), ne bom navajala, vsak naj se odloči po svoje. Otrok ti sam sporoči, kaj mu ugaja in kaj ne. Vsekakor ga ne smemo siliti. 

Vso zelenjavo kupim pri sosedih, ki zelenjavo prodajajo. Ker so čez cesto, mi je to vedno najbolj komot. Sicer pa dosti dobiva tudi od najinih domačih. Začeli smo v začetku septembra, ko je bilo veliko pisane in raznovrstne zelenjave, in tako smo ujeli odličen timing. 

Jedilnik, ki sem ga sestavila, je odgovarjal Timu in ni nujno, da odgovarja tudi drugemu otroku. Smernice uvajanja goste hrane se konstantno spreminjajo, kar zna biti za starše prvega otroka, še bolj stresno.

Vso hrano pripravljam ali v parni pečici ali na sopari na štedilniku. Velika večina ima doma soparnik za pripravo hrane, najceneje pa sta lonec in cedilo, na kateri soparimo zelenjavo.

PonedeljekTorekSredaČetrtekPetekSobotaNedelja
Kosilo1 korenček1 korenček1 korenček1/3 zelene bučke1/3 zelene bučke1/3 zelene bučke1 krompir + 2 korenčka