Polnozrnata rižota s šampinjoni in brokolijem
14. marca, 2017
/
Riž je takšna sestavina, ki jo imamo najverjetneje vsi doma. Vedno. Ker pride prav. In rižota je hvaležna jed, ki jo pripravimo v hitrem času in tudi takrat, ko se nam mudi ali nimamo preveč časa. Mogoče pa tudi volje ne. Rižota je tudi takšna, da lahko v njej porabimo sestavine, ki se nam mogoče že nekaj časa valjajo po hladilniku. Nekaj podobnega je bilo tokrat pri nama, ko sva morala porabiti šampinjone in nekaj cvetkov brokolija, ki so bili še ‘lepi’. Na rižoti obožujem parmezan in tudi tu ga ni manjkalo.
čas priprave
10 minut
čas kuhe
30 minut
število porcij
2
SESTAVINE
POSTOPEK
SESTAVINE
- pol čebule
- 1 lonček polnozrnatega riža
- 0.5 dl belega vina
- 3 lončke jušne osnove
- 150 g šampinjonov
- 150 g brokolija
- sol, poper, peteršilj
- parmezan za dekoracijo
POSTOPEK
V voku prepražimo čebulo.
Dodamo opran riž in prelijemo z vinom.
Ko vino izpari, dodajamo jušno osnovo, solimo in popramo.
Riž kuhamo al dente oz. cca 25 minut.
Nekaj minut pred koncem kuhanja rižote, popečemo šampinjone in blanširamo cvetke brokolija.
Ko je riž kuhan, mu dodamo šampinjone in brokoli.
Okrasimo z naribanim parmezanom.