Vanilijeva strjenka s čokolado
28. januarja, 2018
/
Odlična, a ne tako hitro pripravljena sladica. Zaradi hlajenja vzame priprava kar nekaj časa, a se na koncu izplača. Sladka in kisla smetana res pašeta skupaj in kisla smetana da sladica prav poseben okus. Recept sem našla na kuharskem blogu Natasha’s Kitchen, ki pripravlja tako slastne jedi. Naslednjič bom za strnjenko uporabila malenkost manj želatine, saj sem si predstavljala mehkejšo kremo. Gosti so sladico pohvalili, kar pa je na koncu vedno najbolj pomembno.
* 1 skodelica = 240 ml
čas priprave
30 minut
čas kuhe
5 minut
število porcij
10
SESTAVINE
POSTOPEK
SESTAVINE
- 5 žlic kakava v prahu
- 5 žlic sladkorja
- 7 g želatine v prahu
- 5 žlic mleka
- 1 skodelica mrzle vode
VANILIJEVA STRJENKA
- 1 skodelica mleka
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 14 g želatine v prahu
- 1 skodelica sladkorja
- 450 g kisle smetane
- 1 skodelica smetane za stepanje
POSTOPEK
Najprej si pripravimo čokoladni žele, da se bo imel čas ohladit – v kozici zmešamo sladkor, kakav v prahu in želatino v prahu.
Prilijemo mleko in vodo ter mešamo do vretja.
Odstranimo in ohladimo na sobno temperaturo.
V novem lončku zamešamo mleko, vanilijev ekstrakt in želatino. Na manjši temperaturi mešamo do vretja.
Odstranimo in ohladimo na sobno temperaturo.
Ko mleko več ni vroče, v večji posodi zmiksamo sladko smetano, v drugi pa kislo smetano s sladkorjem.
Kislo smetano primešamo k sladki in počasi dodajamo mlečno mešanico.
Smetano razdelimo v kozarčke in hladimo približno pol ure. Nato dodamo še čokolado in dekoriramo.
Prilijemo mleko in vodo ter mešamo do vretja.
Odstranimo in ohladimo na sobno temperaturo.
V novem lončku zamešamo mleko, vanilijev ekstrakt in želatino. Na manjši temperaturi mešamo do vretja.
Odstranimo in ohladimo na sobno temperaturo.
Ko mleko več ni vroče, v večji posodi zmiksamo sladko smetano, v drugi pa kislo smetano s sladkorjem.
Kislo smetano primešamo k sladki in počasi dodajamo mlečno mešanico.
Smetano razdelimo v kozarčke in hladimo približno pol ure. Nato dodamo še čokolado in dekoriramo.