Zelenjavna enolončnica
3. aprila, 2017
/
Daleč najokusnejša enolončnica in nekaj, kar me spominja na moje otroštvo. Jedi na žlico imam rada v vseh letnih časih, a najbolj paše ob mrzlih ali deževnih dnevih. Naredim je več, da jo lahko zapakiram in pospravim v skrinjo, kjer čaka na dan, ko se mi ne da kuhat in jo samo odtalim in pogrejem. Priprava enolončnice je zares enostavna, pri zelenjavi lahko eksperimentiramo – ponavadi jo pripravim iz zamrznjene zelenjave, kdaj tudi nekaj sveže in nekaj zamrznjene, če pa imam na voljo vse sveže, pa zagotovo raje uporabim to. Če enolončnice ne pripravim s klobaso ali hrenovkami, potem po njej zagotovo sledijo še skutine palačinke.
čas priprave
20 minut
čas kuhe
45 minut
število porcij
4
SESTAVINE
POSTOPEK
SESTAVINE
- 0.5 kg krompirja
- olivno olje
- čebula
- 8 dl jušne osnove
- 2 stroka česna
- 1 čajna žlička paprike v prahu
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 150 g zamrznjene zelenjave (fižol, grah, korenček, brokoli, cvetača)
- 2 dl paradižnikove omake
- 3 žlice jabolčnega kisa
- sol, poper
- mleti peteršilj
- 1 par klobas za kuhanje
POSTOPEK
Najprej si pripravimo krompir, saj priprava vzame največ časa – očistimo, olupimo in ga narežemo na manjše koščke.
V lonec vlijemo olivno olje, na katerem prepražimo čebulo.
Zakuhamo jušno osnovo.
Ko čebulo dobro prepražimo, dodamo na drobno narezan česen, papriko v prahu in paradižnikovo mezgo. Mešamo na srednji temperaturi, da zadiši.
Dodamo krompir, zelenjavo in paradižnikovo omako ter zalijemo z jušno osnovo. Dodamo še jabolčni kis.
Solimo, popramo in začinimo s peteršiljem ter kuhamo, dokler se krompir ne omehča.
Posebej skuhamo klobase, jih narežemo na rezine in dodamo enolončnici.