Slana pita s skuto
18. februarja, 2018
/
Skuto obožujem in ker sem dobila svežo, domačo skuto, sem morala nekaj pripraviti. In da nisem vedno pripravila bureke ali kakšno skutino sladko pito, sem pobrskala po internetu, kaj lahko slanega še naredim iz nje. In na blogu Oblizni prste našla noro dober recept, ki ga toplo priporočam vsem, ki imajo skuto vsaj toliko radi kot jaz. Pito sem poskusila še toplo in je kar ne moreš nehati jest. V načrtu sem imela nekaj pite narezati in shraniti v skrinjo za drugič, a jo je prehitro zmanjkalo, da bi se ta načrt uresničil.
čas priprave
15 minut
čas peke
60 minut
število porcij
12
SESTAVINE
POSTOPEK
SESTAVINE
- 0.5 kg vlečenega testa
- 0.5 kg skute
- 8 dl jogurta
- 6 jajc
- 1 dl olja
- sol
POSTOPEK
Vklopimo pečico na 190 stopinj.
Najprej 4 jajca ločimo na beljake in rumenjake.
Iz beljakov stepemo sneg.
V skledo od kuhinjskega robota damo skuto in jogurt, ter dobro premešamo.
Dodamo rumenjake, nekaj ščepcev soli in olje ter zopet dobro primešamo.
Z metlico sneg iz beljake nežno primešamo k skutni masi.
Pripravimo si velik in globok pekač, ki ga malo pomastimo.
Na dno položimo list vlečenega testa in prelijemo z nekaj mase.
Tako nadaljujemo, dokler nam ne zmanjka listov.
Na koncu nam ostane še nekaj testa, ki mu dodamo dva jajca. Dobro premešamo in prelijemo.
Z nožem prepikamo pito.
Pečemo 1 uro – pekač prekrijemo z alu folijo.
Približno 20 minut pred koncem peke odstranimo folijo.
Najprej 4 jajca ločimo na beljake in rumenjake.
Iz beljakov stepemo sneg.
V skledo od kuhinjskega robota damo skuto in jogurt, ter dobro premešamo.
Dodamo rumenjake, nekaj ščepcev soli in olje ter zopet dobro primešamo.
Z metlico sneg iz beljake nežno primešamo k skutni masi.
Pripravimo si velik in globok pekač, ki ga malo pomastimo.
Na dno položimo list vlečenega testa in prelijemo z nekaj mase.
Tako nadaljujemo, dokler nam ne zmanjka listov.
Na koncu nam ostane še nekaj testa, ki mu dodamo dva jajca. Dobro premešamo in prelijemo.
Z nožem prepikamo pito.
Pečemo 1 uro – pekač prekrijemo z alu folijo.
Približno 20 minut pred koncem peke odstranimo folijo.