Naokoli

Kam na nedeljski izlet?

Slovenija je čudovita dežela, ki kljub svoji majhnosti navdušuje od morja do gora. Pestrost naše dežele je zares neverjetna in zato se je kdaj prav težko odločiti, kam na izlet. Sama se zelo rada potepam in za to izkoristim vsako priložnost. Bodisi v družbi prijateljev, ali pa se na izlet odpraviva kar sama.

Razkrivam mojih pet priljubljenih idej za nedeljski izlet.

Bohinjsko jezero

Okoli 12 kilometrov dolga, a lahko prehodna pot okoli Bohinjskega jezera je na sončen, in tudi zimski dan lahko ena izmed možnosti, kako preživeti nedeljo. Parkiramo v Ribčevem Lazu in se čez most odpravimo po pešpoti. Jezero, široko 1200 metrov, je na najglobjem delu globoko kar 45 metrov. Pot vodi mimo plaže, kjer si lahko pripravimo tudi piknik. Makedamska pot nas kar precejšen del pelje tik ob jezeru, potem pa se pri Ukancu malenkost ločimo, saj je pot speljana ob glavni cesti nazaj do Ribčevega Laza.

Nekje dve do tri ure dolga pot je primerna tako za otroke kot za starejše. Bistra voda je v poletnih mesecih primerna tudi za namakanje riti, veslačev pa se najde tudi v januarju. Na pol poti se ne pozabit ustavit v Ukancu na kosilu; jota in pasulj v hladnih dneh prijetno ogrejeta.

Belopeška jezera

Le streljaj proč od mejnega prehoda Rateče v smeri proti Trbižu se nahajata dva čudovita jezera, znana pod imenom Belopeška jezera ali Laghi di Fusine. Kristalno čista voda, in s pogledom proti Mangartu in Poncami. Zgornje jezero leži na 929 metrih nadmorske višine, medtem ko spodnje na 924 metrih. Nad pogledom na vodo in mogočni Mangart, ki je odseval v jezeru, sem bila res navdušena. Tu se oči zagotovo odpočijejo. Vse je tako tiho in privoščimo si lahko prav prijeten sprehod. Gozdna pot vodi ves čas okoli jezera, ki je primerna tudi za družine z majhnimi otroki. Pot je namenjena tudi kolesarjem.

Zelenci

V občini Kranjska Gora, pri kraju Podkoren, se skrivajo Zelenci. Naravni rezervat, ki je ravno zaradi svoje barve dobil ime. Zelence si je res vredno ogledati, ker so z gorami v ozadju res čudoviti. Urejene gozdne poti nas vodijo do talnega izvira, kamor se lahko povzpnemo na razgledni stolp, le nekaj metrov nad tlemi. Zelenci so talni izviri reke Save Dolinke. Jezero, ki je ostanek večjega jezera iz zadnje ledene dobe, ima konstantno temperaturo vode okoli 5 stopinj. Na poti v Kranjsko Goro je to ‘must stop’!

Jezero Jasna

Na poti na prelaz Vršič se nahaja jezero Jasna, ki združuje dva umetna jezera, hkrati pa je pravi raj za pogumne plavalce, ki se želijo osvežiti v vročih poletnih dnevih. Okoli jezera je lepo urejena sprehajalna pot, ob kateri se lahko tudi ustaviš in osvežiš s sladoledom ali pijačo in si privoščiš odmor. Ker je parking lahko problem, se lahko sprehodite v dvajsetih minutah iz Kranjske Gore.

Orrido Della Slizza

Na poti do Belopeških jezer se splača ustaviti pri vintgarju blizu Trbiža. Medtem, ko pri zapuščeni železniški postaji pustiš avtomobil, se v nekaj minutah sprehodiš do gozda, skozi katerega je speljana čudovita pot do reke. Izlet, ki ga priporočam v poletnih dneh, vozi skozi prijetno hladno kotlino, katero prehodimo v normalnem tempu približno v eni uri. Do reke vodi kar nekaj stopnic, a so vse poti opremljene z ograjo. Če bi potovali z majhnim otročkom, bo pot trajala malo dlje ravno zaradi stopnic, ki jih res ni malo.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja