V moji kuhinji

Kako pripravimo šparglje za hrambo v skrinji

Sezona špargljev se je že dobro začela, trajala pa bo nekje do začetka poletja. Ker jih imam zelo rada in jih vsako leto pričakujem z največjim veseljem, jih želim pripraviti tudi kdaj kasneje, ko ne bo na voljo več svežih. Zato jih očistim in po paketkih shranim v zamrzovalnik. Sveže šparglje je najbolje porabiti takoj, saj po treh dneh ali več že počasi ovenejo.

Šparglji so lahko prebavljivi, zaradi nizke kalorične vrednosti pa odlično vplivajo na naše telo. Tisti, ki so nagnjeni k posebnim dietam, so lahko pomirjeni, saj šparglji ne vsebujejo niti maščob, niti holesterola. Tudi tisti, ki špargljev ne marajo, jih verjetno poznajo po tem, da so dober diuretik, kar pomeni, da pospešujejo izločevanje vode, ki se v nekaj urah po uživanju občuti na urinu, saj ima močan in izrazit vonj.

Sama imam srečo, da imam sosede z veliko kmetijo preko ceste in lahko sveže šparglje kupim kar pri njih. Če pa jih kupim v trgovini, pazim na to, da so stebla sočna in čvrsta. Tistih z debelimi stebli, se izogibam.

Manjši paketki (250 g) so približno za dve osebi, večji paketki (500 g) pa za tri ali štiri porcije.

In kako pripravimo šparglje za v skrinjo?

Pripravimo si nož, delovno površino in vrečke za shranjevanje.

Najprej šparglje umijemo pod tekočo vodo in jih dobro odcedimo.

Odstranimo spodnji, oleseneli del.

Od vršička navzdol jih tanko olupimo.

Šparglje skupaj z vršički narežemo na manjše kose.

Narezane šparglje pripravimo v vrečko - priporočam zip vrečko.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja