Mlečni riž z vanilijo
7. aprila, 2019
/
Tudi vas spomne na otroštvo? Mlečne jedi imam že od majhnega zelo rada in med najbolj priljubljenimi je zagotovo mlečni riž. Je že res, da se ga da sedaj kupiti v zavitku, ki ga potem samo minuto mešaš v vrelem mleku in nanj čakaš 10 minut, kar je bistveno manj časa, kot to počneš s tem “tapravim”. Ne rečem nič, tega v zavitku celo pogosto uporabljam, ko si kdaj zvečer zaželim riž na mleku, a domač je domač. Vanj vložiš veliko truda, saj ga je potrebno ves čas kuhe mešati, sicer nam mleko veselo skipi. Jaz si ga pripravim še s kakšno žličko ali dve kakava, tako sem delala že kot otrok in tega se zakleto držim še danes. Sem pač sladkosneda.
čas priprave
5 minut
čas kuhe
30 minut
število porcij
3
SESTAVINE
POSTOPEK
SESTAVINE
- 1 l mleka
- 30 dkg opranega riža
- ščepec soli
- 3 žlice (rjavega) sladkorja
- 3 ščepci burbonske vanilije
- čajna žlička ekstrakta vanilije
POSTOPEK
Najprej operemo riž.
V lonec vlijemo liter mleka, solimo, dodamo tako burbonsko vanilijo kot ekstrakt vanilije in zavremo.
Dodamo riž in ga kuhamo, dokler zrnca ne nabreknejo.
Tik preden je riž kuhan, mu po želji dodamo še sladkor in postrežemo v posodice.