
Slivovi cmoki
Mljask, obožujem slivove cmoke. Ampak sem verjetno ena redkih, ki jih na koncu ne popeče skupaj z drobtinami. Teh res ne maram. Jaz jih samo skuham in posujem s sladkorjem. Slivovi cmoki so jed iz otroštva in vedno, ko jih jem, me popelje v tiste čase. In na takšen način jih jem že od takrat. Najraje jih imam, ko mi jih pripravi stara mama, a s tem receptom jih pripravljam tudi sama.
čas priprave
60 minut
čas kuhe
50 minut
število porcij
4
- 4 veliki krompirji
- 5 žlic moke
- 1 jajce
- 100 g sladkorja
- cimet
- 8 sliv
Krompir olupimo, operemo in skuhamo do mehkega – približno 40/45 minut.
Pretlačimo v pire, dodamo jajce in postopoma še moko.
Narahlo mesimo, da dobimo čvrsto testo.
Razvaljamo na približno 1 cm debel pravokotnik in iz testa izrežemo kvadrate.
Medtem, ko se je krompir kuhal, smo umili in razpolovili slive ter odstranili koščice. Posujemo jih s sladkorjem in cimetom.
Na izrezane kvadrate položimo po eno slivo in naredimo cmok – skupaj stisnemo diagonale in nato oblikujemo kroglico.
V loncu zavremo vodo in cmoke kuhamo približno 3 minute oziroma dokler ne priplavajo na površino.


