Špargljeva juha
Sezona špargljev je tu, nekje se že zaključuje. Kupujem jih pri naših sosedih, ki prodajajo zelenjavo in za kosilo sem pripravila špargljevo juho. Ta juha iz špargljev je super, hitro pripravljena in ker jo je veliko, sem jo shranila še za v skrinjo. Špargljeva juha je le eden od načinov, na kakšen način uporabiti sveže šparglje. So namreč polni vitaminov in mineralov. Zraven juhe sem pripravila še skutine palačinke.
čas priprave
15 minut
čas kuhe
25 minut
število porcij
4
- 1 manjša čebula
- 1 por
- 1 kg svežih špargljev
- 2 manjša krompirja
- 1.5 litra jušne osnove
- sol
- poper
Najprej očistimo šparglje – jih olupimo, odstranimo oleseneli spodnji del in jih narežemo na približno 2-3 cm velike kose.
Olupimo in narežemo krompir na manjše kocke.
V loncu na olivnem olju prepražimo čebulo, por in solimo. Dušimo približno 5 minut.
Dodamo šparglje in krompir, premešamo in kuhamo približno 4 minute.
Prilijemo z jušno osnovo, solimo in popramo.
Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in kuhamo približno 20 minut, dokler šparlji in krompir nista kuhana.
Vse skupaj zlijemo v blender in gladko zmešamo.