
Buhteljni
Vedno sem se bala delati kvašenih receptov, ker nikoli nisem bila zadovoljna s končnim izdelkom. Ampak ti buhteljni so zagotovo najboljša stvar, kar sem jih pripravila iz kvasa. In to suhega! Ja, recept od Urške iz 220 stopinj poševno sem malenkost priredila, sploh ker nikoli nimam svežega kvasa, pa tudi ruma ne maram in ga ne uporabljam niti v nobenem testu ali biskvitu. Ti buhteljni so zares odlični, polnjeni z domačo marelično marmelado in pri nas jih nikoli ne ohladimo do konca, ker se takoj zapodimo v njih.
čas priprave
140 minut
čas peke
20 minut
število porcij
6
- 500 g bele moke
- 1 zavitek suhega kvasa
- ščepec soli
- 4 žlice kokosovega sladkorja
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 3 dcl mlačnega mleka
- 1 dcl olja
- 1 jajce
V posodo kuhinjskega robota si pripravimo moko, suhi kvas, sladkor, sol.
Dodamo mlačno mleko, olje in beljak.
Mešamo toliko časa, da je testo mehko (približno 10 minut).
Pokrijemo posodo s testom in vzhajamo približno 2 uri.
Vzhajano testo zvrnemo na pomokan pult, razvaljamo na pol centimetra debelo in narežemo na kvadratke (10×10 cm).
V vsak kvadratek damo žličko marmelade in zavijemo v kroglico. Kroglico polagamo v pekač z zlepljenim delom spodaj.
Kroglice premažemo z rumenjakom in mlekom ter pustimo vzhajati še 20 minut.
Medtem vklopimo pečico in segrejemo na 200 stopinj.
Pečemo 20 minut.
Ko so buhteljni pečeni, jih pokrijemo s krpo in ko so ohlajeni jih posujemo s sladkorjem v prahu.


