Sladki krompir s hrustljavo čičeriko, humusom in salso
Kako noro dobro kosilo! Vse sestavine so ene izmed mojih najljubših in skupaj tvorijo noro dobro kombinacijo. Takšno kosilo si bova zagotovo še privoščila! Salsa z limoninim sokom je pikica na i celemu krožniku. Priprava nam ne vzame veliko časa, ker si vse pripravimo med peko krompirja in čičerike, tako da nepotrebnega časa tu ni. Pa še kuhinjo lahko medtem počistimo. Recept sem zopet našla na meni ljubem Pinterestu, ki me je vodil do strani Minimalist Baker, kjer si nisem prvič izposodila recepta. Mnjam!
čas priprave
15 minut
čas peke
30 minut
število porcij
2
- 2 srednje velika sladka krompirja
- 1 velika konzerva čičerika
- olivno olje
- ščepec kumine, mletega koriandra, cimeta in sladke paprike
- sol, poper
HUMUSOVA POLIVKA
- 100 g humusa
- sok polovice limone
- 1 strok česna
- voda
SALSA
- 5 češnjevih paradižnikov
- 1 manjša rdeča čebula
- šopek peteršilja
- sok polovice limone
Vklopimo pečico na 205 stopinj.
Operemo sladki krompir in ga razpolovimo ter položimo na pekač s peki papirjem. Malce posolimo ter pokapamo z olivnim oljem. Dva krompirja skupaj “podrgnemo”, da sta obe polovici čimbolj prekriti z oljem.
Obrnemo s prerezano stranjo navzdol.
Operemo in odcedimo čičeriko.
V kuhinjski krpi jo dobro posušimo.
Pripravimo si mešanico začimb in vanjo stresemo čičeriko. Premešamo indamo zraven sladke krompirja.
Pečemo približno pol ure (dokler ni krompir mehak v sredini).
Medtem si pripravimo humusovo polivko – humusu dodamo sesekljan česen, limonin sok in malo vode (toliko, da se bo lepo prelival po krompirju).
Pripravimo tudi salso – na drobno narežemo paradižnik, česen in čebulo ter vse dobro premešamo z limoninim sokom.
Ko je krompir pečen, ga damo na krožnik in pomečkamo meso krompirja.
Dodamo hrustljavo čičeriko ter salso in prelijemo s polivko.