Zeljna enolončnica
25. marca, 2017
/
Sladko zelje imava oba zelo rada, a nažalost si ga premalokrat privoščiva. Pa ponavadi tudi na drugačen način, kot dušeno s pire krompirjem. Še od doma sem vajena sladkega zelja “na župo”. In tale mi je prekleto dobro uspel. Vedno sem ponosna, ko lahko nekaj, kar sem včasih jedla doma pri mojih in mi je ostalo v slastnem spominu, pripravim tudi sama. Še posebej, kadar mi uspe. Tale lonec niso jedli štirje, ampak sem polovico dala v skrinjo in prihranila za drugič. Sicer pa se enolončnice brez težav lahko najedo štiri lačne osebe. Če želite, lahko skuhate še hrenovke ali kranjske klobase, ki se bodo zelju zagotovo prilegle.
čas priprave
20 minut
čas kuhe
40 minut
število porcij
4
SESTAVINE
POSTOPEK
SESTAVINE
- 1 por
- 1 zelena paprika
- 1 paradižnik
- 1 glava manjšega zelja
- 1 pločevinka fižola
- jušne osnove
- 1 dl paradižnikove omake
- 3 jabolčnega kisa
- sol, poper
- 2 lovorova lista
POSTOPEK
Najprej si pripravimo vso zelenjavo – por narežemo na kolobarje, paradižnik in papriko narežemo na drobne koščke, zelje pa na drobno naribamo/narežemo.
Sladko zelje postavimo v parno pečico in ga dobro prekuhamo (lahko bi ga tudi prelili z vročo vodo, da se omehča).
Na nekaj maščobe prepražimo por. Nato dodamo zelje in preostalo zelenjavo ter zalijemo z jušno osnovo, ki ji kasneje dodamo paradižnikovo omako.
Uporabimo začimbe ter jabolčni kis.
Kuhamo, dokler ni zelje čisto kuhano.