Rižev narastek
5. novembra, 2017
/
Z riževim narastkom vedno pobegnem v otroštvo in večere, ko ga je mami pripravljala za nas. Kot velik ljubitelj mlečnih izdelkov, je tudi ta med mojimi najljubšimi. Ker pa je z njim malo več dela, si ga nažalost ne privoščim tolikokrat na leto, kot bi si ga mogoče želela. Naslednjič bom zagotovo uporabila parno pečico za kuhanje riža, saj se mi res ne da zraven stati in ves čas mešati. Odlično mi je ratal in ja, naredila sem ga več, ker ga je za dve osebi res težko delati. Zato sem bila toliko bolj vesela, ker nama ga je veliko ostalo in sem si ga privoščila še naslednji dan za zajtrk.
čas priprave
10 minut
čas peke/kuhe
30 minut/25 minut
število porcij
6
SESTAVINE
POSTOPEK
SESTAVINE
250 g riža
1 l mleka
ščepec soli
4 jajca
sladkor
strok vanilije
kokosovo olje
POSTOPEK
V kozico vlijemo mleko in opran riž ter posolimo.
Zavremo in kuhamo na nizki temperaturi 25 minut (vmes občasno premešamo, da se riž ne prime).
Kuhan riž ohladimo.
Vklopimo pečico na 180 stopinj.
Ločimo rumenjake od beljakov.
Beljake stepemo v čvrst sneg, rumenjakom pa dodamo sladkor in jih dobro zmiksamo.
Kuhan riž dodamo rumenjakovi zmesi, premešamo in z lopatko nežno primešamo še sneg iz beljakov.
Vlijemo v pekač, ki smo ga namastili s kokosovim oljem in pečemo cca 30 minut.