Slane preste
22. aprila, 2018
/
Niti ne vem točno, zakaj sem se odločila delati preste. A za večerjo sem želela pripraviti nekaj ‘kruhastega’. Našla sem odličen recept, a verjamem, da bo naslednjič še boljši, ko bom testo premazala z mešanico sode bikarbone in vode. Ravno to bi naredilo preste izredno mehke, moje pa so bile hrustljave, takšne kot jih lahko kupiš v pekarni ali trgovini. Slane preste so odličen prigrizek s prijatelji, zraven pa zagotovo paše kozarec ohlajenega piva.
* 1 skodelica = 240 ml
* 1 skodelica = 240 ml
čas priprave
50 minut
čas peke
15 minut
število porcij
4
SESTAVINE
POSTOPEK
SESTAVINE
- 1 paketek suhega kvasa
- 1 skodelica tople vode
- 1 čajna žlička raztopljenega masla
- 1 čajna žlička rjavega sladkorja
- 1 čajna žlička soli
- 3 skodelice moke
- groba sol za posip
POSTOPEK
Kvas, vodo in sladkor v kuhinjskem robotu premešamo.
Dodamo sol in raztopljeno maslo ter eno po eno skodelico moke (odvisno od strukture testa).
Robot naj gnete 5 minut.
Testo naj počiva 15 minut.
Vklopimo in segrejemo pečico na 250 stopinj.
Testo na delovni površini razdelimo na 12 enakih delov.
Vsakega razvljamo v dolgi svaljek (približno 30-40 cm).
Zvijemo ga v obliko preste.
Premažemo z raztopljenim maslom in posujemo s soljo.
Pečemo približno 10 minut oz. ko so preste zlato rjave barve.
Dodamo sol in raztopljeno maslo ter eno po eno skodelico moke (odvisno od strukture testa).
Robot naj gnete 5 minut.
Testo naj počiva 15 minut.
Vklopimo in segrejemo pečico na 250 stopinj.
Testo na delovni površini razdelimo na 12 enakih delov.
Vsakega razvljamo v dolgi svaljek (približno 30-40 cm).
Zvijemo ga v obliko preste.
Premažemo z raztopljenim maslom in posujemo s soljo.
Pečemo približno 10 minut oz. ko so preste zlato rjave barve.