Mehiška čokoladna torta
čas priprave
10 minut
čas peke
45 minut
število porcij
12
- 3 dcl mleka
- 20 g sladkorja v prahu
- 200 g čokolade za kuhanje
- 25 g raztopljenega masla
- 100 g mandljev
- ščepec soli
- čajna žlička cimeta
- čajna žlička sode bikarbone
- 250 g bele moke
- 2 žlici vanilijevega ekstrakta
- 120 ml pinjenca
- 2 jajci
- 400 g kristalnega sladkorja
- 170 ml vode
- 60 g čokolade v prahu
- 225 g raztopljenega masla
- 2 žlici Nutelle
Prižgemo pečico in jo nastavimo na 180 stopinj.
V kozici raztopimo maslo (25 g), dodamo čokolado v prahu in vodo. Mešamo toliko časa, da se znebimo grudic. Odstranimo iz ognja.
V posodi zamiksamo jajca, sladkor, pinjenec in vanilijevo aromo.
Maslo s čokolado dodamo mokrim sestavinam.
V drugi posodi premešamo suhe sestavine – presejeno moko, sodo bikarbono, cimet in sol. Počasi z metlico primešamo k mokrim sestavinam.
Pekač premažemo z maslom in vanj vlijemo zmes. Pečemo 50 minut.
Medtem, ko se biskvit ohlaja, pripravimo čokoladno glazuro.
V ponvi ali v pečici prepražimo mandlje.
Ko so prepraženi, jim odstranimo kožico in razdrobimo (vendar ne na preveč drobno).
Segrejemo maslo (225 g), dodamo sladkor v prahu, dobro premešamo in dodamo še čokolado za kuhanje. Primešamo še nutello in mleko.
Glazuro prelijemo po biskvitu in posujemo s praženimi oreščki.