Polnjeni paradižniki z lečo, bulgurjem in kozjim sirom
Odličen recept po Bosch kuharski knjigi, ki sem jo prejela ob pečici. Polnjeni paradižniki z lečo, bulgurjem in kozjim sirom so bili pripravljeni za kosilo, zraven pa ni bilo nobene priloge. Razmišljala sem, da bi se zraven mogoče prilegla kakšna ribica, a to poskusim naslednjič. Jed je primerna tako v času poletja kot v drugem letnem času, samo da je na voljo paradižnik. Bulgur pa zelo dobro in zdravo nadomesti riž ali testenine, zato ga zelo rada uporabljam tudi v drugih jedeh.
čas priprave
75 minut (60 minut namakanje)
čas peke/kuhe
25 minut/30 minut
število porcij
2
- 40 g zelene leče
- 40 g bulgurja
- 1 manjša rdeča čebula
- 10 g masla
- 150 ml zelenjavne osnove
- 50 g svežega kozjega sira
- sol, poper
- ščepec sladkorja
- 4 srednje veliki paradižniki
Najprej v mrzli vodi namakamo lečo 60 minut.
Medtem si pripravimo vse potrebno za jed – bulgur damo na cedilo in ga splaknemo.
Narežemo čebulo na manjše koščke.
Maslo in čebulo damo v stekleno posodo in jo pokrijemo ter damo v mikrovalovko na 600 W za 4 minute.
V isto posodo dodamo še lečo in bulgur ter dušimo dodatnih 6 minut na 600 W.
Nato vse zalijemo z zelenjavno osnovo ter kuhamo 5 minut na 600 W.
Moč mikrovalovke zmanjšamo na 180 W in kuhamo vse skupaj cca 20 minut – vmes malo premešamo.
Medtem si pripravimo paradižnike – odrežemo zgornji del in z žličko narahlo izdolbemo sredico.
Ko sta leča in bulgur kuhana, ju malenkost ohladimo in dodamo kozji sir, sladkor, sol in poper.
Preden nadevamo paradižnike, nadev še poskusimo in dodamo začimbe po potrebi.
Vklopimo pečico na zgornji in spodnji grelnik ter nastavimo temperaturo na 210 stopinj.
Medtem, ko se pečica segreva, nadevamo paradižnike ter na pekač razlijemo nekaj kapljic olivnega olja, da se paradižniki ne bodo prijeli.
Pečemo 25 minut.